Ontstaan

Oorspronkelijk is De Molengraafse Hoeve (voorheen Meulengraafse Hoeve)  een bedrijf met melkkoeien, kleinvee, varkens en enkele honderden kippen. Naast de veeboerderij was er ook een bloementuin, een moestuin waar sla, boontjes, erwten en spruiten werden geteeld en een boomgaard bij de Molengraafse Hoeve.

Al generaties lang zit De Molengraafse Hoeve in de familie. Opvallend is dat de boerderij al 3 generaties lang van moeder op dochter wordt overgedragen en niet zoals gebruikelijk van vader op zoon. Bekend is de informatie dat drie generaties geleden de overgrootouders van de huidige eigenaresse de Meulengraafse Hoeve betrokken. Toen was de boerderij nog ingedijkt als bescherming tegen het jaarlijkse hoog water. De boerderij lag gelegen aan een karrenspoor op de grens van de toen nog zelfstandige gemeenten Geffen en Nuland.

In de Tweede Wereldoorlog had de Molengraafse Hoeve het zwaar te verduren, er zat geen tak meer aan de bomen door alle granaten en iedereen, inclusief het vee vluchtte. Toch bleef de boerderij uiteindelijk redelijk gespaard, enkel de ramen en het dak hadden flink geleden, maar zelfs de huisvoorraad was beschermd gebleven.

Eén van de dochters uit het gezin van 11, kwam uiteindelijk met haar man weer op het bedrijf, waar het als gemengd bedrijf werd voortgezet, met onder andere koeien, kippen, varkens en graan. Zij kregen twee kinderen, waarvan Gonnie nu één van de huidige eigenaars is. Samen met Peter van der Sanden heeft zij het bedrijf van haar ouders overgenomen en hebben ze zich gericht op de tuinbouw. Gekeken naar de huidige boomgaard, diverse vollegronds groenten, winkel aan huis en sinds 2001 met zorgtak heeft het bedrijf heel wat ontwikkelingen doorgemaakt de afgelopen generaties.

Nu heeft de Molengraafse Hoeve weer ruimte voor een nieuwe opvolger, deze keer zal er weer een man aan het roer staan, want Peter en Gonnie kregen enkel zoons. Geert is nu ook in het bedrijf getreden en zal in de toekomst het bedrijf overnemen.

Wat generaties lang in elk geval in stand is gebleven is het hart voor het agrarisch leven, de inzet om hard te werken en de motivatie om er te zijn voor het land, de mens en zijn omgeving.